Gastronomia

Gastronomia – Gliczarów Górny

W okolicach Gliczarowa Górnego znajduje się mnóstwo restauracji, barów oraz innych miejsc, w których można smacznie zjeść. W restauracjach na Podhalu jada się zazwyczaj tradycyjne potrawy góralskie. Potrawy te są dość specyficzne, co wynika z warunków tu panujących, potrawy są zazwyczaj proste złożone z prostych łatwo dostępnych produktów. Jednak przyrządzenia i specjalne receptury sprawiają, że smak potraw góralskich jest niezapomniany. Głównymi składnikami potraw podhalańskich są ziemniaki oraz produkty mączne, oraz sery, w tym oczywiście nieśmiertelny oscypek. Do najbardziej popularnych dań góralskich należą kwaśnica, placki ziemniaczane oraz bryjka.

Kwaśnica wykonuje się z kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Górale kwaśnice spożywają z chlebem. Najlepsza kwaśnica dodająca siły spracowanym góralom musi być odpowiednio kwaśna oraz tłusta. Tradycyjnie wypiekane placki ziemniaczane przyjęły się dopiero po pierwszej wojnie światowej. Z ziemniaków górale wykonują również wiele innych potraw głównie klusek, które okraszane są słoniną lub masłem, między innymi są to kluski bukty, grulane, hałuski. Tradycją Podhala są również sery. Nieśmiertelny oscypek, czyli słony wędzony ser wykonany z owczego mleka. Sposób wykonania oscypków przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Innym tradycyjnym serem góralskim jest bundz, czyli owczy twaróg, który moczony jest osolonej, zimnej wodzie, a następnie wędzony. Wszystkie sery wykonuje się starannie według tradycyjnej receptury. Sery umieszcza się w specjalnych formach, które nadają im przepięknego góralskiego charakteru.